donderdag 14 mei 2015

Moeders zijn van alle markten thuis!Moeders zijn van alle markten thuis!

Je bent moeder van je lieve kinderen maar je bent meer dan dat, je bent je eigen persoonlijkheid,    dus ook collega op het werk, In mijn geval student, je bent partner van je wederhelft want je relatie heeft ook aandacht en liefde nodig. Je bent een vriendin in je sociale omgeving, een luisterend oor, een steunende factor die je elkaar geeft, voor de ontspannen gezelligheid als er leuke nieuwtjes te delen vallen. Daarnaast ben je een familielid in vele begrippen van tante tot nicht en van schoondochter tot schoonzus. Zo heeft elke relatie wel z’n capaciteiten, verwachtingen en verhoudingen op zich.
 Zo ga je vaker op visite bij schoonouders dan bij nichtjes en neven, die zie je dan weer vaker op een verjaardag. Maar naast al die relaties die wij als moeder maar moeten onderhouden in onze agenda verwacht onze eigen kroost wel het meest van ons. Want als mijn dochtertje huilend bij me komt met haar knuffel waar een scheurtje in zit verwacht ze wel dat ik dan ter plekke de berendokter wordt en de beer ga opereren en de beer beter ga maken. Daarnaast ben ik ook de plaatselijke veegmachine in huis want laarzen vol zand leeggooien is toch normaal, ook denk je daar toch anders over als moeder zijnde! Je bent hun persoonlijke schoonmaakster,  ja want je eigen kroost zijn specialisten in troep maken en de boel vies maken, dat kunnen ze in een record tempo. Daarnaast ben je hun culinaire kok, je moet een goed staaltje kunnen koken want als er iemand kieskeurig is zijn dat je eigen masterchef kinderen die hun kritische noot zeker laten horen bij elke maaltijd en heb je weer eens een perfecte maaltijd neer gezet kun je de klok horen tikken, de borden gaan leeg en de buikjes zijn weer gevuld en de gezichten zullen dan moeten worden gepoetst. Heb je je kinderen dieren gegeven om ze leren om te gaan met dieren dan weet je zeker na een bepaalde tijd dat die taak niet meer bij je kinderen ligt maar bij jezelf dus je nieuwe taak is dan ook dieren verzorgen. Natuurlijk zijn er taken die af en toe kunnen afschuiven naar de papa’s zoals repareren van kinder-meubels, grasmaaien en de fietsen repareren. Maar is papa niet in buurt ja dan zal mama zo goed als ze kan het proberen om ook die taken te vervullen.
 Daarnaast hebben we ook dat je bij het huiswerk terplekke hun persoonlijke docent moet zijn dus ter plekke wordt onderwijs kunde bij gespijkerd, bij sociale of emotionele problemen zijn we hun troostende moeder en pedagogische hulpverlener. Daarnaast zijn we hun persoonlijke docent van de opvoeding en ontwikkeling van het aanleren van vaardigheden zoals omgaan met anderen, leren opruimen en luisteren naar regels, leren lopen, zelf zitten, zelf eten en aankleden, tanden poetsen enz. Ook zijn we de politieagent in huis want elke gezin kent de onderlinge ruzies tussen broertjes en zusjes wel waarbij moeders er toch altijd weer tussen zal moeten komen om de boel te sussen als het uit de hand loopt. Verder moet je als moeder een lopende medische encyclopedie zijn en een EHBO’er erbij met al die kinderziektes, ongelukjes en kwaaltjes die kinderen al gauw genoeg oplopen. 
Je moet bijna een zesde zintuig hebben om te weten wanneer een kind iets heeft en weten wat het dan is, vooral als het nog niet kan praten, maar gelukkig is dat onze tweede natuur genaamd moederinstinct. Verder zijn we grote kunstenaars op het gebied van kinderfeestjes, die moeten altijd anders zijn en vooral leuk, dat vraagt om veel creativiteit van ons moeders en laten we traktaties daarbij niet vergeten. En dan nog de creatieve bezigheden van de vakanties elke dag het zelfde is niet leuk. 
We zijn hun persoonlijke taxichauffeur voor al hun sporten en andere activiteiten. 
Tegenwoordig moeten moeders ook alles weten over de nieuwste technologie want de kinderen van tegenwoordig weten sneller dan ons hoe dat werkt dus moeten we wel bij de tijd blijven. 
Daarnaast zijn we ook klerenmaaksters, iedere moeder heeft wel eens keer gehoord; mam er zit een gat in m’n sok of er zit een gat in m’n broek maar tegenwoordig is dat nog de mode ook, je moet onderhand een fashion stylist zijn om de mode bij te houden voor de kinderen. Bij mij varieert het van repareren van kleren tot simpele dingen wat ik met naald en draad kan redden, want ik heb alleen maar oorlog met een naaimachine dus die heb ik ook echt het huis uit geschopt want die gaf me alleen maar frustraties en ik was 3x langer bezig en niet tevreden met het eindresultaat. En als ik dan de kinderen vraag hoe ze aan dat gat komen dan zijn ze ineens vergeetachtig, maar die lekker ijsjes van vorig week die herinneren ze zich dan wel weer. Wat kinderen het leukst vinden is dat ik ‘s avond hun fantasierijke verhalenvertelster ben als ik ze naar bed breng en dan hun lieveling, s boeken vol passie voor lees en ze lekker instop met een knuffel en een zoen.
 Zo zie je maar weer dat moederschap meer is dan alleen het begrip kinderen verzorgen, maar ja, al die taken doen we dan ook met alle liefde voor onze kinderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten