maandag 21 september 2015

emoties leren herkennen en beheersen.Emoties leren beheersen en herkennen!
Kinderen met autisme hebben vaak moeite om emoties te herkennen en lichaamstaal te lezen. Daarom kan het weleens botsen in het sociale omgaan met andere kinderen en het gebeurd vaak genoeg dat men elkaar niet begrijp om de kleinste misverstanden. Om dat beter te krijgen kunnen kinderen dit wel aanleren om emoties te herkennen door veel te oefenen met emoties spellen en evt.Rollenspellen. Ik heb hieronder paar spellen staan die de sociale omgaan bevorderen.

Spel 1 Lichaamstaal: 2-6 spelers
1 Sorteer alle kaarten op kleur. Start de eerst ronde met drie stapels leg deze naast elkaar op tafel met de voorkant 9grote plaatje) naar boven. 2 Kies een speler die begint. Ben je aan de beurt doe dan je ogen dicht.3de speler links van jou wijst een kaart aan om uit te beelden.4alle spelers bedenken hoe ze die emotie uitbeelden met alleen lichaamstaal. Zonder geluid of woorden te gebruiken! 5klaar?De speler links van jou telt tot drie en roept vragend lekker in je vel? Dan is het teken om je ogen open te doen en te raden welke emotie de anderen allemaal te gelijktijdig laten zien. Goed geraden ? Dan krijg je de kaart en is de volgende speler aan de beurt.. Meerdere variatie is er mogelijk terug het vinden op de website. (http://www.lekkerinjevelspel.nl/)
Spel 2 memoriespel stap 1.Maak een memoriespel van plaatjes waarop de emotie worden geuit. Plastificeren dit dan zodat langer mee gaat op deze manier kun je de set ook uitbreiden naar moeilijkheid. Om te beginnen kunnen paar van deze voorbeelden emoties/gevoelens gebruiken om te beginnen: boos. Blij. Verdriet, bang, spijt, pijn.
Om het moeilijker te maken kun je deze kiezen: zenuwachtig, teleurgesteld, druk, rustig, alleen, opgewonden, ongerust. Iemand missen.
Op de site http://www.sclera.be/nl/picto/cat/12 vindt allemaal pictogrammen van gevoelens en gedrag en dagritme kaarten.
Op de site http://diddldagritme.jufnaomi.nl/index.php?act=main vind alle emoties en dagritme kaarten 
van Diddl die gratis mag downloaden. 


 Spel 3 zoek de emoties.
Neem een stapel tijdschriften of kranten en een kookwekker.
Zet de wekker op 10 minuten. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk plaatjes vind met emoties verdriet, boos, blij, bang. Wie het meest heeft gewonnen.
Op deze manier leren ze de menselijke lichaamstaal te herkennen en sociale omgaan beter verlopen en de sociale ontwikkeling stijgen. Daarbij krijgen veel meer plezier en zelfvertrouwen en voelen zich minder vaak alleen en zullen anderen kinderen minder zeggen dat die gene vreemd of raar doet of negeren. Ik wens jullie veel speel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten