dinsdag 21 februari 2017

AngstenDwang- of angststoornis of ASS

Het wordt een probleem als je steeds denkt aan ongelukken, ruzie of nare gebeurtenissen. Je kunt ook angst voor vies worden krijgen. Als kinderen daar steeds aan blijven denken, kan dat leiden tot dwangmatige handelingen. Ze gaan steeds hun handen wassen, leggen dingen op een bepaalde manier neer of controleren voortdurend van alles. Ook kan angst voorkomen uit autismespectrum .Angststoornis en ASS kunnen elkaar versterker en een dwangstoornis creĆ«ren .

Bij schoolkinderen kan in korte tijd het gedrag zelfs volledig bepaald worden door dwanghandelingen .Om er achter te komen wat de verklaring is van het gedrag is vaak lange zoektocht voor kind en ouders .Maar eenmaal de antwoorden op de vragen geeft het vaak wel handvatten en rust in het gezin 
Mijn Oudste dochter heeft al jaren vele angsten .
In eerste instantie dacht men dat ze een angststoornis had maar later na 2 indicatie ADHD en ASS bleek het toch dat het bij haar ASS te horen.Ze vond alles wat nieuw was eng : b.v nieuwe sokken of schoenen als je je ze aan kreeg bij haar dan kon ze spontaan niet meer lopen. Als ze een week in gang lagen dan was goed.Leren fietsen geen ook niet zonder angsten : ook al deed ze al zelf zonder hulp nog gilde ze dat ze nog niet kan. Leren zwemmen was voor haar ook geen pretje ,ook had ze A dacht ze nog bij B dat ze ging verdrinken bij het duiken. 

Dwangmatig :ook wou ze altijd op een vast plek eten met het zelfde bordje en bestek .Zoals dingen rechte lijn leggen zoals blokken ,potloden,bestek .

Elke dag bij elke hindernis vecht ze tegen haar angsten, eenmaal over haar angst heen .Is ze ook wel weer trotst op haarzelf  ,en wij op haar!

Hoe ga ermee om!

Als ouder moet veel geduld hebben en begrip tonen.Duidelijk uitleggen wat de bedoeling is, rustig blijven en stimuleren om toch door te zetten Eenmaal over de drempel is de angst weg en de opluchting en trots komen ervoor in de plaats.

Angst jij en Ik 
Jaren lang vechten wij wie de dag gaat winnen.
 Na al die jaren accepteert ik jou angst .
En ga ik met jou  hand in hand elke dag .
Geen opmerkingen:

Een reactie posten